Sevärdheter i MadridMadrid erbjuder många sevärdheter

Som Spaniens huvudstad har Madrid många fantastiska och historiska sevärdheter att locka turister med. Från det eleganta kungliga palatset och vackra parker och trädgårdar som kan hittas runtom i staden, till Madrids fantastiska urval av konstmuséer, både klassiska och moderna, i Madrid finns sevärdheter som passar varje typ av resenär.

Detta är bara några av de många sevärdheterna som finns i Madrid

Palacio Real

Palacio Real, eller Kungliga Palatset, är det officiella residenset för Kungen av Spanien, och det används för statsceremonier och officiella regeringsaffärer. Det är en vacker egendom som byggdes redan under 900-talet, när det ursprungligen användes som en morisk fästning. Idag är Palacio Real en av de populäraste sevärdheterna i Madrid, med dess utbredda betongväggar och överdådiga inredning. Palatset, som är beläget på Calle Bailén i västra delen av Madrid, är öppet för allmänheten för rundturer och sightseeing. Inträde för att se några av de 2000 rummen och statslägenheterna där inne kostar 76 SEK eller 95 SEK för en guidad tur.

Parque del Retiro

Denna stora park på 140 hektar var en gång sommarlekpark för spanska kungligheter, därav dess namn, “reträttens park”. I tillägg till dessa ytor med gräs och skog så finns även en tidigare dansstudio och ett armemuseum i parken, samt en stor damm som man ser från ett glashus. En underbar rosenträdgård ramar in parken och flera fontäner och statyer är utplacerade runtom markerna, vilket gör det här till en underbar plats för den som vill ta en långsam promenad eller ha en picnic. Fri entré.

Reina Sofía nationalmuseum och konstcenter

Reina Sofia har smeknamnet “MoMA av Madrid”, och det är den främsta institutionen för modern konst i Spanien, och ett av de bästa muséerna med modern konst i hela Europa. Denna fina, nutida byggnad är belägen mitt i Madrid och här finns konstverk av duktiga spanska och internationella moderna konstnärer, till exempel den berömda målningen “Guernica” av Picasso, bland många andra. Ett besök på Reina Sofia är väl värt en eftermiddag eller kväll för den som är intresserad av modern konst. Inträde kostar 57 SEK, och är gratis på lördag eftermiddag och på söndagar, med kostnadsfria guidade turer på måndagar och onsdagar klockan 17.00 samt klockan 11.00 på lördagar.

Plaza Mayor

Plaza Mayor är det största torget i Madrid och en av de livligaste platserna i staden. Plaza Mayor var tidigare mittpunkten i Madrids stadsliv, och här hölls olika evenemang, däribland de ganska otäcka händelserna under spanska inkvisitionen. Idag är Plaza Mayor fortfarande mittpunkten i stadslivet och här hålls flera festivaler och evenemang för allmänheten under året. Ett typiskt spanskt torg är ett torg med kullersten, omgivet av historiska byggnader med luftiga portar. Många restauranger och caféer erbjuder sittplatser på torget, vilket ger besökarna möjlighet att njuta av atmosfären under den härliga spanska solen.

Gran Vía

Gran Vía, vilket betyder “stor väg” på spanska, är Madrids huvudled. Denna historiska gata omges av tunga byggnader och en promenad här är perfekt för den som vill utforska spansk arkitektur från tidigt 1900-tal. Gran Vía är även ett av Madrids främsta shoppingdistrikt, med många fina livsmedelsaffärer och butiker som håller till längs den här välbesökta gatan. Gran Vía löper i en nordvästlig rutt som förbinder Calle de Alcalá i öst med Plaza de España i väst. Det tas inte ut någon avgift för den som vill utforska denna välbesöka calle och här kan man tillbringa en underbar eftermiddag med att shoppa och titta igenom de många unika butikerna.